Een korte post tussendoor, omdat ik de voorbije dagen van meerdere mensen een mailtje kreeg met de vraag: “Waar vind ik zaad van smeerwortel?”, “Waar kan ik in de omgeving van … moederkruid vinden?” enz…

Neen, op het tweede soort vraag heb ik vaak geen antwoord, ik woon in de Antwerpse Kempen, vlakbij de Limburgse grens, en weet hooguit waar ik me zelf het vaakst bevoorraad. Maar even zoeken via Wilde Weelde leverde me nog wel wat extra adressen op.

Hele courante (tuin)kruiden, en ook een aantal medicinale kruiden die hun weg hebben gevonden naar de siertuin vindt je in een aantal ‘gewone’ tuincentra.
Mijn favoriete adres voor minder voor de hand liggend kruiden en voor bijna alle inheemse wilde planten is zonder twijfel Ecoflora (in het Brusselse). In West-Vlaanderen heb je de Kruiderie van Loca Labora, een sociaal tewerkstellingsproject dat ook plantgoed van kruiden verkoopt. (Ik heb hiermee verder geen ervaring.)
Peter Bauwens (bekend van een aantal hele leuke boeken over moestuinieren) van de Nieuwe Tuin in De Klinge (grens NL-B) heeft ook altijd zaden en plantjes van bijzondere groenten en kruiden.

Ik ga ook graag een keer rondstruinen op de kwekerij van Roger Bastin in Aalbeek (Nederlands Limburg), die vooral bekend is om zijn uitgebreide collectie bijzonder geurplanten.

Die vraag naar ‘zaad van smeerwortel’ vond ik in eerste instantie lastiger te beantwoorden. Ik dacht dat je dat zaad zeker bij De Bolster zou vinden, maar die hadden het niet in hun assortiment. De site van Wilde Weelde bood toch een paar antwoorden. De navigatie van de site is niet altijd vanzelfsprekend, maar via de indexpagina klik je naar ‘voor opdrachtgevers’, en dan op ‘lid zoeken’. Op die zoekpagina kan je vervolgens in geheel of gedeeltelijk Nederland zoeken naar bijvoorbeeld kwekerijen en zaadhandels.

Omdat de lijst van kwekerijen me te ver zou leiden geef ik alleen de zaadhandels hier even weer:
Biodivers (‘Zaadbedrijf inheemse planten’). Ik heb de indruk dat ze zich met name op de grootverkoop richten.
Cruydt-Hoeck (‘verzendbedrijf in wildeplantenzaden en bloemenweidemengsels’) Ze hebben een gigantisch assortiment, en hun catalogus was dan ook altijd een dik boekwerk, maar volgens mij richten ook zij zich niet (meer) op particulieren (minimale afname 10 gram van een zaad, en dat is een behoorlijke hoeveelheid).
De Bolderik lijkt in hetzelfde bedje ziek als de vorige twee: grote hoeveelheden…
Maar De Morgenster-Zaden lijkt goed nieuws te kunnen bieden: op hun website melden zij: “In 2003 is de firma Cruydt-Hoeck gestopt met de levering van kleinverpakkingen aan particulieren volgens het sortiment uit de Dikke Zadenlijst. Van Hemert zet de levering van gekweekte soorten en sommige karakteristieke heemplanten voort. Op verzoek van Rob Leopold spant de Morgenster-Zaden zich sindsdien in om de Cruydt-Hoeck filosofie voort te zetten met betrekking tot de verspreiding van zaden van inheemse soorten aan – meest – particulieren. Met deze bijdrage hoopt de Morgenster-Zaden in een behoefte te voorzien. Voor bestelling van bulk kunt u nog steeds bij Cruydt-Hoeck terecht.

Ik ben er zeker van dat er nog meer plekken zijn waar je (biologisch?) zaai- en plantgoed kan vinden van minder voor de hand liggende kruiden en wilde planten… Wie daarover meer info heeft, mag me dat altijd laten weten (gebruik de ‘comments’-link onder deze post…)

’n kruidige groet!

Advertenties